Много лека и приятна торта, особено подходяща за лятото. Можете да изпробвате различни варианти на крем, както и да аранжирате с плодове по ваш вкус. Приятен апетит!
За целувчения блат:
4 бр. белтъци
250 гр. захар
1 и ½ с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
За крема:
300 мл течна
сладкарска сметана
100 гр. заквасена
сметана
Ягоди
Череши
Приготвяне:
Блат:
Разбиваме белтъците на
сняг. Прибавяме постепенно захарта и разбиваме до получаването на „твърда“
смес. Ориентир дали сместа е разбита добре – връхчетата, които се образуват при
изваждане на бъркалките от сместа са неподвижни. Добавяме нишестето и лимоновия
сок и разбиваме.
Блатът оформяме върху
хартия за печене,като предварително сме очертали кръг с диаметър 20 см. Изсипваме
част от сместа и оформяме блат. Останалата част аз оцветих със сладкарска боя в
зелено и с помощта на пош оформих ринг върху блата.
Изпичането става в
предварително загрята на 170 °С
фурна за 4 минути,след което се намалят градусите на 100 и се пече 2 часа.
Готовият блат
се охлажда, като междувременно се приготвя кремът.
Крем:
Разбиваме
течната сметана на сняг. Добавяме заквасената сметана и разбъркваме.
С този крем
украсяваме тортата и аранжираме с плодове отгоре.
0 Коментари