Пости ден 1

Първи ден, много ентусиазъм и вълнение. Нямаше как да не започна със сладкиш – моята най-голяма сила. За закуска си направих постен кекс с охладен чай. Рецептата ми беше попаднала преди време и реших, че някой ден задължително ще се изпробва.


Постен кекс с охладен чай

1 ч.ч.охладен чай

200 гр. мед

2 к.ч. олио

1 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

3 ч.ч. брашно

10 гр. бакпулвер

50 гр. натрошени орехи

20 гр. слънчогледово семе

Сушен банан

 

Разтваряме меда в охладения чай. Добавяме към тях олиото, захарта, канелата, брашното с бакпулвера. Разбъркваме с телена бъркалка до хомогенност. Накрая добавяме орехите, слънчогледовото семе и сушен банан. Печем на 180 °C до готовност (20 – 25мн.).



За обяд се спрях на Кисело зеле с боб на фурна. Да си призная, рядко готвя боб, за това реших сега да се възползвам и да го въведа още първия ден в менюто ми.


Кисело зеле с боб на фурна

1 кг бял боб (или 2 буркана от 500 гр)

1 буркан кисело зеле (800 гр.)

½ глава кромид лук

Червен пипер (сладък)

Чубрица

Сол

Олио

 

Киселото зеле готово от мама в буркан го взех. Съвсем по тънката лайсна да мина. За да не се затрудня особено, боба е готов в буркан, от магазина, за да спестя процедурата с кисненето цяла нощ и дългото варене. И така, запържваме в малко олио половин глава лук, ситно нарязан. Добавяме още малко мазнина и киселото зеле и оставяме да се задуши за кратко (докато зелето омекне). Прибавяме към него сладкия червен пипер (може да комбинирате и с лют такъв) и разбъркваме добре. В тавичка изсипваме боба от бурканите и отгоре зелето. Прибавяме чубрица и сол на вкус и запичаме на 180 °C във фурната до готовност. Тъй като практически и боба, и зелето са готови, не са сурови, готовността на ястието е по ваша преценка, в зависимост дали по запечето или по-сочно желаете да бъде. Приятен апетит!

 

За вечеря се зачудих. Вариант беше да хапна от боба, но нали съм дама и трябва да пазя линия, реших да заложа на Салата от зеле и моркови. Рецепта едва ли на някого е необходима, за по-лесно можете като мен да вземете готова в плик, която само да овкусите по ваш вкус.

Публикуване на коментар

0 Коментари