Първи ден, много ентусиазъм и вълнение. Нямаше как да не
започна със сладкиш – моята най-голяма сила. За закуска си направих постен кекс
с охладен чай. Рецептата ми беше попаднала преди време и реших, че някой ден
задължително ще се изпробва.
Постен кекс с охладен
чай
1 ч.ч.охладен чай
200 гр. мед
2 к.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
3 ч.ч. брашно
10 гр. бакпулвер
50 гр. натрошени орехи
20 гр. слънчогледово
семе
Сушен банан
Разтваряме меда в охладения чай. Добавяме към тях олиото,
захарта, канелата, брашното с бакпулвера. Разбъркваме с телена бъркалка до
хомогенност. Накрая добавяме орехите, слънчогледовото семе и сушен банан. Печем
на 180 °C до готовност (20 – 25мн.).
За обяд се спрях на Кисело зеле с боб на фурна. Да си призная, рядко готвя
боб, за това реших сега да се възползвам и да го въведа още първия ден в менюто
ми.
Кисело зеле с боб на фурна
1 кг бял боб (или 2 буркана от 500
гр)
1 буркан кисело зеле (800 гр.)
½ глава кромид лук
Червен пипер (сладък)
Чубрица
Сол
Олио
Киселото зеле готово от мама в буркан го взех. Съвсем по тънката лайсна да
мина. За да не се затрудня особено, боба е готов в буркан, от магазина, за да
спестя процедурата с кисненето цяла нощ и дългото варене. И така, запържваме в
малко олио половин глава лук, ситно нарязан. Добавяме още малко мазнина и
киселото зеле и оставяме да се задуши за кратко (докато зелето омекне).
Прибавяме към него сладкия червен пипер (може да комбинирате и с лют такъв) и
разбъркваме добре. В тавичка изсипваме боба от бурканите и отгоре зелето.
Прибавяме чубрица и сол на вкус и запичаме на 180 °C във
фурната до готовност. Тъй като практически и боба, и зелето са готови, не са
сурови, готовността на ястието е по ваша преценка, в зависимост дали по
запечето или по-сочно желаете да бъде. Приятен апетит!
За вечеря се зачудих. Вариант беше да хапна от боба, но нали съм дама и трябва да пазя линия, реших да заложа на Салата от зеле и моркови. Рецепта едва ли на някого е необходима, за по-лесно можете като мен да вземете готова в плик, която само да овкусите по ваш вкус.
0 Коментари