Закуската отново е Варено жито с мед и канела, съвсем опростен вариант, тъй като и слънчогледовото семе ми свърши. Но пък компенсирах с обилно количество канела.
За обяд импровизирах – направих си
содена питка с царевичен грис, отрязах си един комат, разрязах на две и намазах
обилно с лютеница.
Содена питка с царевичен грис
280 гр. пълнозърнесто брашно
250 гр. царевичен грис
1 и ½ ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. оцет
Олио за намазване
Смесваме брашното с царевичния грис.
Към оцета добавяме содата и бакпулвера и разбъркваме, да шупне леко. Добавяме
към сухата смес заедно с водата и замесваме средно твърдо тесто. Да не ви
притеснява леко грубия вид на тестото. Намазваме малка тавичка (моята е с
диаметър 22 см) с малко олио и разстиламе тестото в нея,като притискаме леко с
ръце. Покриваме и оставяме за 30 минути. Печем в предварително загрята на 180 °C фурна
за 30 минути. Когато е готова, изваждаме, леко напръскваме с вода и покриваме.
Вечерята се състоя от малко Зеленчукова супа (половин паница) и отново си намазах от царевичната питка с
лютеница. Колко вкусни се оказват най-простичките храни.
0 Коментари