Бърза морковена торта

Едва ли има сезон, за който да кажем, че това сладко изкушение е неподходящо. Без натрапчив сладък вкус, лека и с достъпни за всеки сезон продукти, Морковената торта е подходяща за всеки повод (че дори и без повод). Приятен апетит!

 

Продукти:

За блата:

2 бр. моркови

300 гр. брашно

60 гр. захар

200 мл олио

4 бр. яйца

2 ванилия на прах

5 гр. канела

5 гр. сода за хляб

За сиропа:

150 мл вода

40 гр. захар

2 бр. ванилия на прах

За крема:

250 гр. крема сирене

50 гр. масло

30 гр. пудра захар

1 ч.л. ром

Украса:

Натрошени орехи

 

Приготвяне:

Блат:

1. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване;

2. Добавяме олиото и разбъркваме;

3. Прибавяме брашното заедно със содата и ванилиите и разбъркваме (тъй като тестото става доста гъсто, разбъркването може да продължи с шпатула);

4. Добавяме настърганите моркови и разбъркваме внимателно с шпатула;

5. Готовата смес изсипваме в подходяща форма (аз използах кръгла с падащо дъно, d=20 см) и печем в предварително загрята на 180 °C (с вентилатор) фурна до готовност (25 – 30 мин.);

6. Изпеченият блат оставяме да се охлади и го разрязваме на две платки;

Сироп:

7. Водата загряваме със захарта на котлона и оставяме да ври 5 мин.;

8. Отстраняваме от котлона, прибавяме ванилиите и оставяме да се охлади леко;

Крем:

9. Разбиваме всички съставки за крема с миксер до еднородна смес;

Сглобяване:

10. Долната платка се навлажнява с част от сиропа;

11. Намазва се половината от крема и се поръсва с натрошени орехи;

12. Поставяме другата платка, която също навлажняваме със сиропа;

13. Покриваме с останалата част от крема;

14. Поръсваме с натрошени орехи (може и с трохи от блата).



Морковена торта

Публикуване на коментар

0 Коментари