Едва ли има сезон, за който да кажем, че това сладко изкушение е неподходящо. Без натрапчив сладък вкус, лека и с достъпни за всеки сезон продукти, Морковената торта е подходяща за всеки повод (че дори и без повод). Приятен апетит!
Продукти:
За блата:
2 бр. моркови
300 гр. брашно
60 гр. захар
200 мл олио
4 бр. яйца
2 ванилия на прах
5 гр. канела
5 гр. сода за хляб
За сиропа:
150 мл вода
40 гр. захар
2 бр. ванилия на
прах
За крема:
250 гр. крема
сирене
50 гр. масло
30 гр. пудра захар
1 ч.л. ром
Украса:
Натрошени орехи
Приготвяне:
Блат:
1. Разбиваме яйцата
със захарта до побеляване;
2. Добавяме олиото и
разбъркваме;
3. Прибавяме брашното
заедно със содата и ванилиите и разбъркваме (тъй като тестото става доста гъсто, разбъркването може да продължи с
шпатула);
4. Добавяме
настърганите моркови и разбъркваме внимателно с шпатула;
5. Готовата смес
изсипваме в подходяща форма (аз използах
кръгла с падащо дъно, d=20 см) и
печем в предварително загрята на 180 °C (с
вентилатор) фурна до готовност (25
– 30 мин.);
6. Изпеченият блат
оставяме да се охлади и го разрязваме на две платки;
Сироп:
7. Водата загряваме
със захарта на котлона и оставяме да ври 5 мин.;
8. Отстраняваме от
котлона, прибавяме ванилиите и оставяме да се охлади леко;
Крем:
9. Разбиваме всички
съставки за крема с миксер до еднородна смес;
Сглобяване:
10. Долната платка се
навлажнява с част от сиропа;
11. Намазва се
половината от крема и се поръсва с натрошени орехи;
12. Поставяме другата
платка, която също навлажняваме със сиропа;
13. Покриваме с
останалата част от крема;
14. Поръсваме с натрошени орехи (може и с трохи от блата).
0 Коментари