Намерих в шкафчето изостанало пакетче маково семе, което реших да оползотворя. След кратко изследване в интернет на идеи за сладкиш, реших да експериментирам и да направя нещо „по усет“. Получи се много сочен сладкиш с ефектен вид. Можете да използвате пош като мен, за да укрсите сладкиша с белтъчната глазура или просто да нанесете слой от нея върху сладкиша. Приятен апетит!
Продукти:
3 бр. яйца
½ ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
10 гр. бакпулвер
120 гр. разтопено
краве масло
1 ч.ч. захар
60 гр. маково семе
8 гр. ванилова
захар (1 пакетче)
3 с.л. захар (за
белтъците)
0,2 гр. ванилия на
прах
Приготвяне:
Разбиваме 2 жълтъка
и 1 цяло яйце със захарта. Добавяме последователно разтопеното масло, брашното
с бакпулвера,прясното мляко, като разбиваме с миксер след всеки продукт. Накрая
добавяме ваниловата захар, ванилията и маковото семе, като разбъркваме на ниска
скорост с миксера или на ръка с телена бъркалка.
Изсипваме сместа в
подходяща тавичка (моята е с диаметър d=26 см). Печем на 180 °C до
готовност (20 мин.).
Междувременно
разбиваме белтъците на сняг с 3 с.л. захар. Нанасяме върху готовия горещ
сладкиш и оставяме за още 5 мин. във фурната до порозовяване.
0 Коментари