Сладкиш с маково семе

Намерих в шкафчето изостанало пакетче маково семе, което реших да оползотворя. След кратко изследване в интернет на идеи за сладкиш, реших да експериментирам и да направя нещо „по усет“. Получи се много сочен сладкиш с ефектен вид. Можете да използвате пош като мен, за да укрсите сладкиша с белтъчната глазура или просто да нанесете слой от нея върху сладкиша. Приятен апетит!

 

Продукти:

3 бр. яйца

½ ч.ч. прясно мляко

2 ч.ч. брашно

10 гр. бакпулвер

120 гр. разтопено краве масло

1 ч.ч. захар

60 гр. маково семе

8 гр. ванилова захар (1 пакетче)

3 с.л. захар (за белтъците)

0,2 гр. ванилия на прах

 

Приготвяне:

Разбиваме 2 жълтъка и 1 цяло яйце със захарта. Добавяме последователно разтопеното масло, брашното с бакпулвера,прясното мляко, като разбиваме с миксер след всеки продукт. Накрая добавяме ваниловата захар, ванилията и маковото семе, като разбъркваме на ниска скорост с миксера или на ръка с телена бъркалка.

Изсипваме сместа в подходяща тавичка (моята е с диаметър d=26 см). Печем на 180 °C до готовност (20 мин.).

Междувременно разбиваме белтъците на сняг с 3 с.л. захар. Нанасяме върху готовия горещ сладкиш и оставяме за още 5 мин. във фурната до порозовяване.



Публикуване на коментар

0 Коментари