Шарени празнични мъфини

Рядко правя мъфини, но този път бях вдъхновена от празниците. Едно предложение с любимия ми крем от сметана и крема сирене и украса от обилно количество шоколад. Приятен апетит!

За тестото:
7 бр.  яйца
1 и ½ ч.ч. захар
8 с.л.  олио
1 бр.  бакпулвер (10гр.)
1 и ½ ч.ч. брашно
2 с.л.  какао
За крема:
125 гр. крема сирене
200 мл течна сладкарска сметана
50 гр. пудра захар

Приготвяне:

Разбиват се 4 жълтъка и 3 цели яйца с 1 ч.ч. захар. Прибавят се олиото и 1 ч.ч.брашно, смесено с 2/3 от бакпулвера*. Сместа се разделя на две и към едната половина се добавя какао.
Отделно се разбиват 4-те белтъка на сняг. Към тях се добавя
½ ч.ч. захар и се разбива отново до получаването на гланцирана бяла смес. Добавя се накрая ½ ч.ч. брашно с остатъка от бакпулвера. Внимателно се разбърква на ръка. 
Пекат се във фурна при 180°C до готовност (около 15 мин.)
Крема се приготвя като сметаната се разбива до пухкава консистенция (да не се стича). Прибава се крема сиренето и се разбърква добре. Накрая се добавя пудрата захар.
При оформление на мъфините можете да проявите вашето въображение. Аз използвах два типа форми – силиконова форма на великденски яйца и метални форми за мъфини.
Великденски яйца:
  С всяка от смесите се изпичат две яйца; след охлаждане се издълбават, пълнят се с креми се слепват.
Мъфини:
   Изпробвах два варианта – напълних някои от формите с един вид смес, а в други направих композиция от трите смеси,като първо се излиза жълтата смес, отгоре бялата и накрая кафявата. Вариантите на слепване също са два – част от мъфините разрязах на половина и намазах с крем,като после ги слепих. Част от тях издълбах и напълних с разтопен шоколад и крем.
Тъй като съм любител на шоколада, украсих с разтопен шоколад всички кексчета.


*ако нямате бакпулвер, може д си направите сами като смесите сода за хляб и лимонена киселина в съотнoшение 2:1.



Публикуване на коментар

0 Коментари