
7 бр. яйца
1 и ½ ч.ч. захар
8 с.л. олио
1 бр. бакпулвер (10гр.)
1 и ½ ч.ч. брашно
2 с.л. какао
За крема:
125 гр. крема сирене
200 мл течна сладкарска сметана
50 гр. пудра захар
125 гр. крема сирене
200 мл течна сладкарска сметана
50 гр. пудра захар
Приготвяне:
Разбиват
се 4 жълтъка и 3 цели яйца с 1 ч.ч. захар. Прибавят се олиото и 1 ч.ч.брашно,
смесено с 2/3 от бакпулвера*. Сместа се разделя на две и към едната половина се
добавя какао.
Отделно се разбиват 4-те белтъка на сняг. Към тях се добавя ½ ч.ч. захар и се разбива отново до получаването на гланцирана бяла смес. Добавя се накрая ½ ч.ч. брашно с остатъка от бакпулвера. Внимателно се разбърква на ръка.
Отделно се разбиват 4-те белтъка на сняг. Към тях се добавя ½ ч.ч. захар и се разбива отново до получаването на гланцирана бяла смес. Добавя се накрая ½ ч.ч. брашно с остатъка от бакпулвера. Внимателно се разбърква на ръка.
Пекат
се във фурна при 180°C до готовност (около 15 мин.)
Крема се приготвя като сметаната се
разбива до пухкава консистенция (да не се стича). Прибава се крема сиренето и
се разбърква добре. Накрая се добавя пудрата захар.
При
оформление на мъфините можете да проявите вашето въображение. Аз използвах два
типа форми – силиконова форма на великденски яйца и метални форми за мъфини.
Великденски яйца:
С всяка от смесите се изпичат две яйца; след охлаждане се издълбават, пълнят се с креми се слепват.
С всяка от смесите се изпичат две яйца; след охлаждане се издълбават, пълнят се с креми се слепват.
Мъфини:
Изпробвах два варианта – напълних някои от формите с един вид смес, а в други направих композиция от трите смеси,като първо се излиза жълтата смес, отгоре бялата и накрая кафявата. Вариантите на слепване също са два – част от мъфините разрязах на половина и намазах с крем,като после ги слепих. Част от тях издълбах и напълних с разтопен шоколад и крем.
Изпробвах два варианта – напълних някои от формите с един вид смес, а в други направих композиция от трите смеси,като първо се излиза жълтата смес, отгоре бялата и накрая кафявата. Вариантите на слепване също са два – част от мъфините разрязах на половина и намазах с крем,като после ги слепих. Част от тях издълбах и напълних с разтопен шоколад и крем.
Тъй
като съм любител на шоколада, украсих с разтопен шоколад всички кексчета.
*ако
нямате бакпулвер, може д си направите сами като смесите сода за хляб и лимонена
киселина в съотнoшение 2:1.
0 Коментари