Японски чийзкейк

Това е една по-различна рецепта за десерт. Много ефектен на външен вид, с лек, ненатрапчив вкус. Вкусът му аз лично оприличавам на крем-карамел, но в по-лек вариант. Дори само заради специфичното "тресене" на сладкиша си заслужава неговата направа. Ще се почувствате като шеф-готвач. Приятен апетит!

Продукти:
100 гр. масло
100 гр. крема сирене (или маскарпоне)
130 мл прясно мляко
13 бр. белтъци
8 бр. жълтъци
130 гр.пудра захар
60 гр. брашно
60 гр. царевично нишесте


Приготвяне:
Загряваме на котлона маслото, маскарпонето (крема сирене) и млякото. Бъркаме докато всичко се разтопи и хомогенизира (около 5 минути). Разбиваме 8-те жълтъка и към тях добавяме леко охладената млечна смес при постоянно разбъркване. Добавяме пресятите брашно и нишесте и разбъркваме.
Разбиваме белтъците на сняг. Постепенно прибавяме към тях пудрата захар и разбъркваме. Постепенно добавяме белтъчната смес към жълтъчната и разбъркваме с шпатула (или дървена лъжица).
Подходяща форма за печене (аз използвах с падащо дъно) покриваме с хартия за печене ( аз изрязах кръг, който да покрива точно дъното, и лента, която да покрива формата отстрани). Наливаме сместа във формата. Леко потупваме да излезне въздуха и печем на водна баня при температура 160 °C около 30 минути. Можете да проверите готовността на чийзкейка с клечка за зъби.
Още горещ поръсете с пудра захар.



Публикуване на коментар

1 Коментари