Бисквитена торта с лимонов вкус

Това е една по-различна рецепта за торта със свеж лимонов вкус. Блатът е лек, бисквитен, а сладките целувки допълват леко киселия лимонов крем. Ако искате, може да олекотите тортата, като пропуснете сметаната. Приятен апетит!

Продукти:
За блата:
3 бр. яйца
180 гр. захар
240 гр. брашно
За ваниловия крем:
1 бр. крем Ванилия на д-р Йоткер
1 л прясно мляко
140 гр. захар
За лимоновия крем:
4 бр. жълтъци
150 гр. захар
80 гр. масло
100 мл лимонов сок
За целувките:
4 бр. белтъци
250 гр. пудра захар
1 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол
За топинга:
200 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне:
Целувки:
Белтъците разбиваме на сняг. Прибавяме към тях захарта и разбиваме добре. Добавяме нишестето, разбиваме и добавяме лимоновия сок. Изпичането става на 100 – 110 °C за 2 часа. Можете да оформите целувките чрез пош или пък с лъжица върху покрита с хартия за печене тава.
Блат:
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Постепенно прибавяме брашното и разбиването продължава на ръка с телена бъркалка. Изсипваме сместа върху покрита с хартия за печене форма и оставяме в предварително загрята на 180°C фурна за 10 – 15 минути.
Ванилов крем:
В подходящ съд прибавяме крема, захарта и прясното мляко. Поставяме на котлона и разбъркваме непрекъснато докато кремчето се сгъсти. Горещ изсипваме върху блата и оставяме да се охлади и да стегне.
Лимонов крем:
Разбъркваме жълтъците със захарта и поставяме на котлона. Прибавяме маслото и лимоновия сок. Бъркаме докато захарта се разтвори напълно. Прехвърлете в купичка и оставете да се охлади в хладилник.
След охлаждане на блата с кремчето украсете с целувки. Отгоре залейте с лимоновия крем. Декорирайте с разбитата на сняг сметана и натрошените на трохи целувки.





Публикуване на коментар

0 Коментари