За блата:
3 бр. яйца
180 гр. захар
240 гр. брашно
За ваниловия крем:
1 бр. крем Ванилия на
д-р Йоткер
1 л прясно мляко
140 гр. захар
За лимоновия крем:
4 бр. жълтъци
150 гр. захар
80 гр. масло
100 мл лимонов сок
За целувките:
4 бр. белтъци
250 гр. пудра захар
1 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол
За топинга:
200 мл течна
сладкарска сметана
Приготвяне:
Целувки:
Белтъците разбиваме на
сняг. Прибавяме към тях захарта и разбиваме добре. Добавяме нишестето,
разбиваме и добавяме лимоновия сок. Изпичането става на 100 – 110 °C за 2 часа. Можете да оформите целувките чрез пош или пък
с лъжица върху покрита с хартия за печене тава.
Блат:
Разбиваме яйцата със
захарта до побеляване. Постепенно прибавяме брашното и разбиването продължава
на ръка с телена бъркалка. Изсипваме сместа върху покрита с хартия за печене
форма и оставяме в предварително загрята на 180°C фурна за 10 – 15 минути.
Ванилов крем:
В подходящ съд
прибавяме крема, захарта и прясното мляко. Поставяме на котлона и разбъркваме
непрекъснато докато кремчето се сгъсти. Горещ изсипваме върху блата и оставяме
да се охлади и да стегне.
Лимонов крем:
Разбъркваме жълтъците
със захарта и поставяме на котлона. Прибавяме маслото и лимоновия сок. Бъркаме
докато захарта се разтвори напълно. Прехвърлете в купичка и оставете да се
охлади в хладилник.
След охлаждане на
блата с кремчето украсете с целувки. Отгоре залейте с лимоновия крем.
Декорирайте с разбитата на сняг сметана и натрошените на трохи целувки.
0 Коментари