Продукти:
2 бр. яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
½ ч.ч. кафе (от
машина)
2 ванилии
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сода
1 ч.ч. прясно мляко с
1 ч.л. лимонов сок
½ пак. бакпулвер (5
гр.)
щипка сол
сладкарска червена боя
200 мл течна
сладкарска сметана
125 гр. крема сирене
½ ч.ч. пудра захар
За втория крем:
400 мл течна
сладкарска сметана
100 гр млечен шоколад
течен шоколад
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със
захарта. Прибавяме към тях олиото, прясното мляко с лимоновия сок и кафето.
Добавяме загасената в оцет сода. В отделна купа смесваме сухите съставка
(брашното, бакпулвера, ванилията, солта и боята) и ги добавяме към течната
смес, като разбъркваме внимателно. В зависимост от боята, която използвате,
можете да я оставите накрая, за да прецените дозата, която ще ви е необходима,
за да постигнете приятен червен цвят.
Сместа се изсипва в
тавичка с диаметър 26 см и се изпича на 180 ºC за 20 – 30 мин. Готовността на блата проверяваме с
клечка за зъби.
Оставяме блата да се
охлади, като междувременно приготвяме двата крема. За първия крем разбиваме
сметаната, след което към нея добавяме крема сиренето. Разбиваме внимателно.
Добавяме пудрата захар и разбъркваме на ръка с телена бъркалка.
Охладеният блат се
разрязва внимателно. Намазваме долната половината с целия крем и покриваме с
горната половина от блата.
Втория крем приготвяме
като добавяме натрошения шоколад към сметаната и нагряме докато се разтопи.
Охлаждаме и разбиваме с миксер, докато „бухне“. С така получената „шоколадова“
сметана намазваме тортата отгоре. Нагряме течния шоколад на микровълнова за 15
сек., за да се втечни, и украсяваме тортата.
0 Коментари