Виенска шоколадова торта

Едно шоколадово изпълнение за летните рожденни дни. Лек вкус, много шоколад и невероятна наслада. Леко горчивият вкус на тъмния шоколад балансира по невероятен начин със сладката сметана.Решението за украса с бял шоколад беше чисто визуално, но комбинацията даде допълнителен нюанс на вкуса. Ако сте любители на шоколада, но не искате нещо тежко, това е иделания за вас вариант. Приятен апетит!

Продукти:

За блата:

150 гр. тъмен шоколад

120 гр. пудра захар

4 бр. яйца

200 гр. масло

2 с.л. брашно

За крема:

400 мл течна сладкарска сметана

200 гр. тъмен шоколад

Бял шоколад за украса

 

Приготвяне:

Блат:

Разтопяваме шоколада на водна баня* и оставяме леко да се охлади. Разбиваме омекналото масло със захарта. Прибавяме жълтъците, шоколада,брашното и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме внимателно с шпатула и изсипваме сместа в подходяща форма (d=24 – 26 см). Печем на 180 ºC за 30 минути.

Крем:

Загряваме сметаната с шоколада докато напълно се разтопи. Охлаждаме и прибираме в хладилник за 24 ч. Разбиваме с миксер докато сметаната „бухне“ и намазваме охладения блат. Украсяваме с бял шоколад.

*за разтопяване на шоколада можете и да използвате микровълнова печка.

 


Публикуване на коментар

0 Коментари