Продължавам със закуските тип „баница“ с една импровизация – Баница с грис и лимонада. Не звучи никак примамливо за хапване, но пък се получи уникално вкусно.
Баница с грис и лимонада
1 пакет фини кори за баница
½ пакет пшеничен грис
250 мл лимонада
Захар
Олио
Сушени плодове
Запържваме в малко олио пшеничния
грис за около 10 минути, като разбъркваме постоянно. Взимаме две кори,
намазваме с малко олио (с помощта на четка разнасям малко на няколко места) и
поръсваме последователно с грис и захар равномерно. Поръсваме 2 с.л. лимоната и
редим сушени плодове (аз използвах изсушени резени круши и ябълки,като слагах
по 6-7). Завиваме корите на руло. Редим в подходяща тавичка. Процедираме така с
всички кори докато сместа привърши. Наредената баница намазваме с олио и
поръсваме със захар. Печем в предварително загрята на 180 °C фурна
до порозовяване. Още гореща, готовата баница заливаме с остатъка от лимонадата.
След сладката закуска за обяд хапнах
от Картофената яхния с булгур.
За вечеря спретнах бърз Боб с чесън. За половинката допълнително
изпекох на фурна и наденица.
Боб с чесън
1 кг боб
5 скилидки чесън
Червен пипер
Сол
Чубрица
Олио
Ако използвате като мен готов боб от
консерва/буркан,директно изсипваме в подходяща тавичка, поръсена с малко олио. Ако използвате боб от пакет, ще е необходимо първо да го сварите. Овкусяваме с подправките. Нарязваме скилидките чесън на две половини и ги
добавяме към боба. Разбъркваме добре и печем във фурна на 180 °C за 15
минути.
0 Коментари