Обожавам крем карамела. Винаги, когато имам домашно прясно мляко вкъщи, първия десерт, който приготвям, е крем карамел. Попаднах на няколко места на варианти с крема сирене, които изглеждаха изкушаващо. Реших и аз да изпробвам, като съотношението на продуктите са моя приумица. Приятен апетит!
Продукти:
6 бр. яйца
1 л прясно мляко
15 с.л. захар +
захар за карамела
125 гр. крема
сирене
Приготвяне:
Разбиваме добре
яйцата (със стайна температура) със захарта. Прибавяме крема сиренето и
разбъркваме добре до еднородна смес. Добавяме прясното мляко (също със стайна
температура) и разбъркваме с телена бъркалка. Крайната смес трябва да е гладка,
без бучки от крема сиренето. Приготвяме си карамел като в подходящ съд
(тенджера или метално канче) разтапяме захар. Аз преценявам количеството
колкото да ми стигне за покриването на 6-8 от купичките. Карамела разливаме в
подходящи съдинки, да покрие дъното. Отгоре изсипваме яйчената смес. Редим в
тавичка, в която сме налели вода, около 1 пръст. Включваме фурната и печем на
180 °C (с вентилатор) до готовност. Аз винаги проверявам, като
леко разклащам някоя от купичките,за да видя дали консистенцията е
кремообразна.
0 Коментари