Баклава с моцарела и орехи

Баклавите не са ми силната страна. Може би поради факта, че сиропираните сладкиши никога не са ми първи избор когато ми се похапва нещо сладко. Но рецептата за тази баклава веднага привлече вниманието ми, основно с лесния начин на приготвяне. Разбира се, внесох някои изменения. Но крайният резултат си заслужава. Приятен апетит!

Продукти:

½ пакет фини кори за баница

250 гр. сирене „Моцарела“

300 гр. орехи

4 с.л. захар

160 гр. разтопено краве масло

1 ч.л. канела

За сиропа:

300 гр. вода

250 гр. захар

2 с.л. лимон

1 ванилия

Приготвяне:

1. Орехите смиламе в чопър заедно със захарта и канелата;

2. В правоъгълна тава (моята е с размери 30х20 см) редим 5 бр. от корите по следния начин: прегъваме една кора на две, редим и намазваме с разтопено масло; отгоре редим следваща и т.н.;

3. Настъргваме моцарелата отгоре и наръсваме с ореховата смес;

4. Отгоре редим още 5 бр.кори по същата схема, като последната също намазваме обилно с масло;

5. Нарязваме баклавата на правоъгълници и печем в предварително загрята на 180 °C (с вентилатор) до готовност (20-30 мин.);

6. Сиропът приготвяме като към водата добавяме захарта и загряваме на котлона;

7. Оставяме да заври и варим около 5-7 минути;

8. Добавяме ванилията и лимоновия сок и с така получения сироп заливаме изстиналата баклава.



Публикуване на коментар

0 Коментари