Пости ден 26

Закуската е добре позната – Варено жито с мед и канела.

 

За обяд си направих сандвич с нахутено кюфте, лютеница и две филийки хляб.

 

За вечеря приготвих една рецепта, която много харесах от първи прочит в списание Кулинариум – Пита с кисело зеле. Разбира се, вкарах лека импровизация, нещо от мен при приготвянето. И за да е доволен мъжа, върху половината от питата наредих месо.

 

Пита с кисело зеле


440 гр. кисело зеле

1 стрък праз лук

500 гр. брашно

7 гр. суха мая

300 мл топла вода

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

½ ч.л. захар

2 с.л. червен сладък пипер

Олио

Сол

Лют червен пипер

Чубрица

 


Сухата мая разтваряме в 50 мл топла вода заедно със захарта и щипка брашно. След като шупне (2 мин.) я добавяме към брашното,смесено със солта и червения пипер. Добавяме 2 с.л. олио и топлата вода и замесваме меко тесто. Покриваме и оставяме за 1 час да втаса. Намесваме тестото и прехвърляме в намазнена с малко олио тава. С ръце,намазани с олио разстиламе тестото по формата на тавата. Оставяме да престои докато подготвяме плънката отгоре. За нея запържваме в малко олио наситнените зеле и праз лук докато останат на мазнина. Овкусяваме с лют червен пипер, сол, чубрица и оставяме леко да се охлади. Разпределяме сместа върху тестото и печем в предварително загрята до 200 °C фурна за 25 мин.

Публикуване на коментар

0 Коментари