Закуската е добре позната – Варено жито с мед и канела.
За обяд си направих сандвич с
нахутено кюфте, лютеница и две филийки хляб.
За вечеря приготвих една рецепта,
която много харесах от първи прочит в списание Кулинариум – Пита с кисело зеле.
Разбира се, вкарах лека импровизация, нещо от мен при приготвянето. И за да е
доволен мъжа, върху половината от питата наредих месо.
Пита с кисело зеле
440 гр. кисело зеле
1 стрък праз лук
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
300 мл топла вода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
½ ч.л. захар
2 с.л. червен сладък пипер
Олио
Сол
Лют червен пипер
Чубрица
Сухата мая разтваряме в 50 мл топла
вода заедно със захарта и щипка брашно. След като шупне (2 мин.) я добавяме към
брашното,смесено със солта и червения пипер. Добавяме 2 с.л. олио и топлата
вода и замесваме меко тесто. Покриваме и оставяме за 1 час да втаса. Намесваме
тестото и прехвърляме в намазнена с малко олио тава. С ръце,намазани с олио
разстиламе тестото по формата на тавата. Оставяме да престои докато подготвяме
плънката отгоре. За нея запържваме в малко олио наситнените зеле и праз лук
докато останат на мазнина. Овкусяваме с лют червен пипер, сол, чубрица и
оставяме леко да се охлади. Разпределяме сместа върху тестото и печем в
предварително загрята до 200 °C фурна за 25 мин.
0 Коментари