Закуската беше простичка – намазана филийка с мед и маргарин и чай. Предпочитам с масълце, но поради постите, трябваше да мина на вариант Б и да използвам маргарин.
За обяд си хапнах от Ориза със сушени домати. Наистина добра
комбинация, много обичам сушени домати, но за първи път ги включвам в нещо,
приготвено от мен.
За вечеря хапнах директно десерт –
направих Локумки. Тъй като не хапвам
сладко по време на постите, домашно приготвените лакомства са единственото,
което си позволявам. За това и укендите обикновено майсторя нещо сладичко за
себе си. Е, разбира се, и мъжа хапва.
Локумки
3 ч.ч. брашно
7 гр. суха мая
1 ч.ч. топла вода
½ ч.ч. олио
½ ч.л. захар
Щипка сол
Локум
Пудра захар
Сухата мая разтваряме в топлата вода
заедно със захарта и оставяме да „шупне“. Заедно с олиото я прибавяме към
брашно със солта и замесваме меко, еластично тесто. От готовото тесто си късаме
топки, които леко намесваме и разточваме. Разрязваме на триъгълници. В основата
на всеки триъгълник слагаме парченце локум и завиваме като кифла Редим с
намазнена тавичка и печем в предварително загрята на 180 °C фурна
за около 10-15 минути (докато порозовеят). Готови, още горещи, поръсваме с
пудра захар.
0 Коментари