Пости ден 30

Неусетно дойде 30-ят ден от постите. И тъй като ми остават само още 10 дни, реших да се възползвам и да разнообразя менюто за закуска. Ще пропусна любимото варено жито. Започвам с една сладка закуска от Щрудел с дюли.

 

Щрудел с дюли

½ пакет финни кори за баница

5-6 дюли

150 гр. натрошени орехи

Захар

Олио

Пръчка канела

 


Дюлите измиваме добре и настъргваме. Тъй като на мен ми беше неудобно с наличната техника да настържа толкова дюли, ги нарязах на дребни парчета. Смесваме ги с орехите. Взимаме две кори, намазваме с малко олио и разстиламе дюлевата смес. Поръсваме със захар и завиваме на руло, което редим в продълговата тавичка, предварително намазана с олио. Продължаваме така докато сместа свърши. Наредения щрудел поръсваме със захар и печем в предварително загрята на 180 ° фурна до порозовяване (15-20 мин.). Междувременно приготвяме захарния сироп като към 1 ч.ч. вода добавяме 1 ч.ч. захар и загряваме на котлона. Като кипне сместа, добавяме пръчка канела и оставяме на ври около 5-6 минути. Изваждаме пръчката канела и оставяме сиропа да се охлади. Готовият щрудел вадим от фурната и докато е още горещ заливаме с охладения сироп.

 

За обяд си взех от постните сарми, които приготвих предходния ден. Тъй като си бях наумила да използвам отново булгур, направих няколко с него и няколко с ориз за мъжа.

 

Сарми с булгур

1 кисела зелка

300 гр, булгур

1 глава кромид лук

Червен пипер

Сол

Чубрица

Олио

 

Нарязваме на дребно лука и запържваме в малко олио. Добавяме предварително измития и накиснат за около 1 час булгур и запържваме леко. Овкусяваме с червен пипер и чубрица и добавяме 1 ч.ч. вода. Разбъркваме докато се изпари водата. С така получената смес завиваме сарми, които редим в гювеч. Предпочитам да наливам от зелевия сок, но ако ви е твърде солено, можете да покриете сармите с вода. Слагаме гювече в студената фурна и настройваме на 150 °C. Аз оставям сармите при тази температура за около 3 часа.

 

За вечеря също хапнах от сармите. Получиха се толкова добре, че мъжът ми не забеляза разлика между тези с ориз и тези с булгур.

Публикуване на коментар

0 Коментари