Както стана вече традиция, в неделен ден закуската е специална. Направих Постен какаов кекс. Получи се нещо много вкусно, чак празнично.
Постен какаов кекс
За блата:
320 гр. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода
1 щипка сол
2 с.л. какао
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
0,2 гр. ванилия
1 банан
За сиропа:
1 ч.ч. вода
150 гр. захар
2 с.л. какао
Смесваме сухите съставки – брашното,
какаото, солта, содата. Отделно разтваряме захарта във водата, добавяме олиото
и ванилията и разбъркваме. Добавяме течната смес към сухите съставки и
разбъркваме до хомогенна смес. Изсипваме в кексова форма половината смес,
нареждаме кръгчета банан и изсипваме останалата смес отгоре. Печем в
предварително загрята на 180 °C фурна до готовност (15-20 мин.). Междувременно
приготвяме сироп като разтваряме на котлона в 1 ч.ч. вода 150 гр. захар и 2
с.л. какао. След като заври водата бъркаме още 2-3 минути и оставяме да се
охлади.
Обядът и вечерята бяха лесни, тъй
като имах останали порции от Супата от леща и Картофите с кисели краставички.
0 Коментари