Баклава

Никога не съм правила баклава. Може би защото сиропираните сладкиши не са първият ми избор когато ми се хапва нещо сладко. Но по молба на мъжа, който цяла седмица си мечтае за баклава, реших да направя, пък каквото се получи. Приятен апетит!

 

БаклаваПродукти:

1 пакет финни кори за баклава (или баница)

130 гр. масло

150 гр. натрошени орехи

1 ч.ч. захар

500 мл вода

1 ч.л. лимонов сок

1 пръчка канела

 


Приготвяне:

1. Взимаме две кори и редим в подходяща тавичка,предварително намазана с масло (при възможност по размерите на корите);

2. Намазваме с малко разтопено масло и поръсваме с орехите така, че да покрием корите добре;

3. Редим нови две кори отгоре, намазваме отново с малко масло и отново поръсваме с орехите;

4. Процедираме така докато свърши сместа или останат само две кори (последните две, с които завършваме баклавата);

5. С остър нож разрязваме корите на квадрати;

6. Заливаме баклавата с остатъка от разтопеното масло;

7. Печем в предварително загрята на 200 °C фурна;

8. Междувременно приготвяме захарния сироп като разтваряме захарта във водата;

9. Оставяме на котлона да заври и добавяме пръчката канела;

10. Оставяме да ври 10 минути;

11. Дърпаме от котлона, изваждаме канелата и прибавяме лимоновия сок;

12. Още гореща, баклавата заливаме с топлия сироп;

13. Оставяме да постои докато сиропа добре попие като я покриваме с кърпа.

Публикуване на коментар

0 Коментари