Като кулинар повече ми се отдава самото забъркване на сладкиш. Украсата е специфична област, в която признавам, не съм силна. Но гледайки невероятно красивите Ентремета и монопорционни десерти, реших че трябва и аз да пробвам. Тази рецепта е простичка, без да изисква специална техника или умения. За основа използвах блат "Червено кадифе", а кремът е "Мока". Ако ви предстои празник, или просто искате да направите деня специален без причина, това е моето предложение. Приятен апетит!
Продукти:
За блата - виж Торта "Червено кадифе"
За крема:
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
6 с.л. захар
1 ч.ч. експресо
250 мл течна сладкарска сметана
80 гр.натрошени бисквити
За шоколадовите яйца:
200 гр. черен шоколад
200 гр. бял шоколад
80 гр. натрошени орехи
Приготвяне:
1.Приготвяме блата както следва - виж Торта "Червено кадифе";
2.Оставяме да се охлади;
3.За крема смесваме маслото, брашното, захарта и кафето в касерола (или малка тенджера) и разбъркваме на котлона до сгъстяване (отнема около 5 минути);
4.Оставяме да се охлади;
5.Междувременно разтапяме тъмния шоколад на водна баня (или в микровълнова) и разливаме в подходящи силиконови форми (аз използвах моите на великденски яйца);
За моите форми беше необходимо по 2 с.л. във всяка, за да мога да я покрия с хубав слой шоколад;
6.Обръщаме формата върху подходяща скара (аз използвах тази от печката), за да изтече излишния шоколад;
7.Оставяме в хладилник за около 5 минути да стегне;
8.Междувременно разтопяваме белия шоколад на водна баня (или в микровълнова) и разливаме върху стегналия тъмен шоколад във формите;
9.Отново обръщаме върху скара, за да може излишното количество да изтече;
10.Оставяме в хладилник да стегне;
11.Разбиваме сметаната с миксер на сняг и добавяме охладения мока крем;
12.Прибавяме натрошените на ситно бисквити и разбъркваме добре с шпатула;
13.Вече стегнали в хладилник, изваждаме шоколадовите форми;
14.Във всяка от тях слагаме натрошени на ситно орехи и запълваме с готовия крем;
15.Изваждаме внимателно шоколадовото яйце от силиконовата форма и обръщаме върху предварително изразяния блат;
За да изрежа блата в подходящ размер, извадих едно от вече стегналите шоколадови яйца от силиконовата форма и използвах за шаблон, по който с помощта на малък нож изрязвах блата;
16.Украсяваме по желание със сметана и шоколад.
0 Коментари